«Борщ-їв»


фестиваль борщу м. Борщів

«Найсмачніший борщ у світі – тільки у Борщові», − так кажуть і навіть співають. Можливо найпопулярніша українська страва й дала назву цьому райцентру. Адже, за легендою, коли турки захопили це місто, вони захотіли покуштувати страви місцевої кухні. Одна з господинь зварила їм борщу. Проте їм весь час щось не подобалося. Нарешті, розлючена куховарка гепнула їх отамана черпаком по голові та втопила у казані з борщем. Тому і місто так назвали – Борщів. Тож, як мовлять, сам Бог велів проводити тут свято національної страви «Борщ-їв». Цей захід гарно вписався в рамки фестивалю «В Борщівському краї цвітуть вишиванки».

На фестивалі кожне село виставляє свої «кухні»-намети, в яких частують не лише борщем, а й іншими смаколиками. Національну страву на фестиваль готують сільські господині. Кількадесят літрів борщу зварила та вклала свою майстерність і душу кожна із них. Чий борщ смачніший – визначає спеціальна конкурсна комісія.

Кожне село Борщівщини, виявляється, має свій неповторний рецепт приготування традиційної та головної української страви. Здається, нічого нового в приготуванні борщу не можна вигадати, − уже все давно відоме заздалегідь. Але приїдьте на фестиваль, скуштуйте борщівського борщу – і переконаєтесь, що це не так. Борщ у гарбузі, борщ з вушками, з пампушками – знайдете чимало різновидів цієї, здавалося б, знайомої і звичної страви.

Варили на фестивалі і борщ з білими грибами, і з виноградним соком, і з копченими реберцями, і зі свіжим сальцем – у кожної господині свій рецепт.
Проте програма свята на цьому не закінчується. Гості фестивалю можуть насолодитися народною музикою та танцями, а за бажанням й долучитися до них. Гостей фестивалю розважають відомі українські артисти та фольклорні колективи.

Борщ і хліб… Без них немає української кухні. З давнини і до сьогодні передаються рецепти його приготування, не дозволяє забути їх і такий чудовий фестиваль. На фестивалі можна не тільки скуштувати борщ і основні його різновиди, а й дізнатися рецепт борщу, який Вам смакує найбільше, також отримати заряд позитивних емоцій, куштуючи унікальну автентичну страву.

 

Література

Брик Т. Край вишиванок і борщів [Текст] / Т. Брик // Свобода. – 2009. – 16 верес. – С. 1, 12.

Голояд І. А ти борщ їв у Борщеві [Текст] / І. Голояд // Нова Тернопільська газета. – 2011. – 7-13 вересня. – С. 3.

Гривас С. Зʼїли 500 літрів борщу [Текст] / С. Гривас // 20 хвилин. – 2011. – 7 вер. – С. 5.

До Борщова – з ложкою [Текст] // На пагорбі долі / М. Шот. − Тернопіль: Укрмедкнига, 2013. − С. 58−62.

Ісевич Л. «Де ти був? Борщ їв!» [Текст] / Л. Ісевич // Свобода. – 2010. – 22 верес. – С. 1.

Попович Ж. У Борщеві борщ замотали в мотанку [Текст] / Ж. Попович // Номер один. – 2012. – 12 верес. – 12 верес. – С. 15.

Томчишин Ю. Фестиваль у Борщові: унікальні вишиванки, сотні літрів борщу та сила єднання [Текст] / Ю. Томчишин // Наш день. − 2015. − № 26серп. −1верес. − С. 9.

Смільська О. У Борщові за один день зварили 600 літрів борщу і показали унікальні чорні вишиванки [Текст] : [фольклорно-мистецький фестиваль «Борщівська вишиванка»] / О. Смільська // Нова Тернопільська газета. − 2015. − 9−15 верес. − С. 10.