Короп-фест


с. Коропець, Монастириський район

На фестиваль Короп-фест варто приїхати хоча б для того, щоб помилуватися дивовижною красою мальовничої Коропецько-Дністровської долини з її своєрідним горбистим ландшафтом, вдихнути чисте п’янке повітря. Завдяки мальовничим краєвидам Коропець називають українською Швейцарією. З південного заходу його омивають води Дністра, а з півночі на південь протікає річка Коропець, яка й дала назву селищу.

Фестиваль Короп-фест проходить у цьому селі не випадково, адже у Коропці водяться чудові коропи, а рибна кухня тут у великій шані. Багато родин мають свої фірмові рецепти страв, які передаються з покоління до покоління.

Урочиста церемонія відкриття щорічного фестивалю відбувається у липні на площі перед палацом графа Бадені – найвідомішої архітектурної пам’ятки Коропця, збудованої у стилі ренесансу.

На Короп-фест прибувають гості не лише з усього Тернопілля, а й з-за кордону. В рамках фестивалю відбуваються мистецькі заходи: виступають творчі колективи, влаштовуються пісенні конкурси, виставки виробів декоративно-прикладного мистецтва. Але основною родзинкою фестивалю є різноманітні страви з коропа, які неперевершено готують у цьому селі. Фантазія господинь варта дивування. Ви коли-небудь їли вареники з рибою і грибами? Або ще більше – торт з рибою? Або короп з медом? А короп із родзинками та горіхами? А квашений у бочках короп. Тут лише від перерахування всього цього пустиш слину. А на фестивалі це все є!

Фестиваль включає в себе виставку приготованих коропів, дегустацію, продаж найкращих зразків, рибальські та спортивні змагання. Приз – здоровенні фаршировані коропи. Щороку сотні гостей приїздять до Коропця на фестиваль. Саме вони визначають найсмачнішу страву. Згодом її продають на аукціоні, а вторговані гроші ідуть на доброчинність. То ж не дивно, що «Короп-фест» входить до десятки кращих кулінарних фестивалів України.

 

Література

Брик А. Із коропа – сімдесят страв [Текст] / А. Брик // Свобода. – 2010. – 18 серп. – С. 3.
Кармелюк М. У Коропці гостей частували «графом», «мутантом» та огірковою горілкою [Текст] / М. Кармалюк // 20 хвилин. – 2011. – 20 лип. – С. 6.
Томчишин Ю. Фестивалили у Коропці [Текст] / Ю. Томчишин // Місто. – 2011. – 20 лип. – С. 11.
Хміляр Л. Більше ста рибин з’їли на фестивалі у Коропці [Текст] / Л. Хміляр // Свобода. – 2011. – 20 лип. – С. 12.
Шкула А. На «Короп-фест» приготували півсотні коропів [Текст] / А. Шкула // 20 хвилин. – 2012. – 25 лип. – С. 4.