Тернопільська область не менш розмаїта у своїй кухні, ніж інші регіони України. Особливість Тернопільщини у тому, що тут проживає етнічна група лемків, які мають свою самобутню культуру та зберегли давні народні традиції та звичаї. Їжа у лемків була скромною, переважно складалася з рослинних продуктів харчування. Мучних виробів, картоплі, капусти, квасолі, різних каш та круп. На сніданок їли переважно хліб, молоко, сир, бринзу, картоплю, галушки. На обід подавали різні зупи, вироби з борошна, картоплю, капусту. На підвечірок різні молочні каші, сир, масло. Вечеря у них була легкою, найчастіше картопля з кислим молоком.
Однією із поширених та самобутніх страв лемківської кухні можна назвати мачанку. Рецепт такої незрозумілої за назвою страви добре знаний в кожній лемківській родині. Мачанка – це густий суп з м’ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю. Потрохи птиці почистити, помити, дрібненько порізати, поставити варитися. Потім додати порізану моркву, петрушку, підсмажену цибулю. В кінці додати підсмажене борошно, розведене бульйоном або водою, сіль, перець. Страву прикрасити зеленню петрушки. На Лемківщині мачанку їли з хлібом. Різновидом мачанки також була грибна, щедро приправлена сметаною. Її готувала із лісових сушених грибів
Сьогодні автентичну лемківську кухню можна спробувати не лише на фестивалях чи у ресторанах, а й звичайному побуті, адже рецепти передавалисяз покоління в покоління.