#tobm
  • Послуги
  • Ресурси
    • е-Каталог
    • Новинки книг
    • Вікторини
    • Курси та клуби
    • Більше…
  • Новини
  • Про нас
    • Історія
    • Структура
    • Правила
    • Нагороди
    • ЗМІ про нас
  • Контакти

Рідкісні тварини України

Яка тварина переміщається по снігу стрибками до 50 см довжиною?

Правильно! Неправильно!

Горностай – вельми рухлива та спритна тварина. Переміщається по снігу стрибками, обома задніми лапами відштовхуючись від землі. Відмінно плаває і легко вилазить на дерева. Поширений горностай у лісостепових районах майже по всій території України.

Яка тварина може прожити без їжі і води до10 тижнів?

Правильно! Неправильно!

Їжак вухатий вважається санітаром степів, оскільки поїдає комах-шкідників. Такожу можуть їсти ящірок, жаб, гризунів та пташенят і навіть отруйні змії, адже вухаті їжаки мають імунітет до багатьох видів отрут. Можуть харчуватися плодами фруктів, ягодами та насінням рослин. Вухатий їжак - дуже рідкісний. В Україні відмічений на півдні Донецької та в Луганській області.

Який птах може літати майже безшумно?

Правильно! Неправильно!

Безшумний політ дозволяє сипусі чути найтонші звуки, які подає здобич – гризуни, що ховаються в густій рослинності, тоді як птах пролітає на висоті до 3 метрів над поверхнею. Цей птах поширений в західних і центральних областях України, а також на півночі Одещини.

Самка якої тварини може давати до 7 літрів молока за день?

Правильно! Неправильно!

Зазвичай буйволиця може давати за день до 7 літрів надзвичайно поживного молока, що містить 8% жиру і 6% білків. В Україні буйволів можна зустріти переважно у Закарпатті.

Яка тварина нападає на жертву з дерева?

Правильно! Неправильно!

Кіт відмінний мисливець і може годинами чекати над лісовою стежкою, щоб з дерева напасти на жертву. Невелика популяція кота лісового виявлена в Чернівецькій області, на Волині та в Одеській області.

Яку іншу назву має рогач звичайний?

Правильно! Неправильно!

Жук-олень - найбільший жук України. Він добре літає, тому нерідко його можна побачити у польоті на висоті від 1 до 10 метрів. На дорослих жуків можна натрапити в природі з травня по липень. Живляться вони соком, що витікає з пошкоджених стовбурів дерев – переважно дубів, рідше – буків або берез. Поширений по всій території України. Вид належить до тих, яким загрожує вимирання, в Україні його внесено до Червоної книги.

Єдиний хижак на Землі, який регулярно споживає як м'ясо, так і рослини.

Правильно! Неправильно!

Бурий ведмідь є одним з найбільших хижаків на планеті, але його раціон майже на 80% складається з кори дерев, листя, коріння, грибів, горіхів, фруктів та ягід. Окрім цього, ведмеді дуже люблять мед. В Україні бурий ведмідь водиться в Карпатах. Їхня популяція не перевищує 200 особин.

Яка з цих тварин прикидається мертвою, щоб урятуватися під час небезпеки?

Правильно! Неправильно!

Невелика степова лисиця корсак дуже обережна і сторожка. Прагнучи урятуватися при небезпеці, що насувається, ця хитрунка може притворитися мертвою. З 2009 року лиса корсака внесено до «Червоної книги України». В Україні цей вид відмічений у кількох східних областях, зокрема в Луганській і Дніпропетровській.

Який із цих птахів щороку навесні тимчасово втрачає слух перед тим як вивести нових пташенят?

Правильно! Неправильно!

Найвідоміший «ритуал» глухарів - токування. Це особлива поведінка самців, коли вони приваблюють самку: співають, стрибають, б'ються. У цей період самець не чує нічого навколо! Тобто глухне. Цей птах поширений в Українських Карпатах.

Які птахи вдень відпочивають, а з настанням сутінків виходять на полювання?

Правильно! Неправильно!

Жовта чапля веде нічний спосіб життя. Свою здобич (рибу, жаб і комах) підстерігає вночі у заростях очерету або чагарника. В Україні гніздиться у пониззі Дунаю, Дністра і Дніпра, в Криму на (Лебединих островах, Східному Сиваші), на півдні Запорізької області.

Гніздо якого птаха може досягати 2 метри в діаметрі, до кількох метрів в висоту та до 500 кілограмів ваги?

Правильно! Неправильно!

Лелека чорний - рідкісний птах вагою до 3 кг і розмахом крил до 1,5 м. Високі ноги піднімають птаха майже на метр від землі. На відміну від білого лелеки намагається уникати людей, тому представників цього виду рідко можна побачити. В Україні поширений переважно на Поліссі та в Карпатському регіоні.

Найбільший ссавець материкової Європи.

Правильно! Неправильно!

Зубр живиться травою, листям, пагонами й гілками дерев та чагарників, корою і сіном та може досягати ваги 850 кілограмів. В Україні зубри проживають у лісових зонах північних областей. Станом на 2023 рік, найбільше стадо диких зубрів мешкає на землях Бродівського лісового фонду в Львівській області.

Яка тварина, захищаючи свою територію, в бою відкушує хвіст своєму супернику?

Правильно! Неправильно!

Болотні черепахи є хижаками і прекрасно вміють полювати. Вони годуються дрібними тваринами: комахами, молюсками, жабами, рибою. У болотної черепахи є довгий хвіст, який може досягати довжини 12 см. Ці рептилії часто ділять місцевість і здатні захищати свою територію. При цьому вони завдають один одному серйозні каліцтва, наприклад, відкушують хвости. В Україні мешкає у річках басейну Чорного моря та в Криму. Трапляється у лісових, лісостепових та степових районах, де заселяє болота, плавні, озера, ставки, річкові затоки з мулистим дном.

У кого із цих тварин дуже слабкий зір?

Правильно! Неправильно!

Сліпак степовий є гризуном-землериєм. Дивовижні зуби - не ознака кровожерливих схильностей сліпака, а інструмент для риття, яким звір прокладає свої підземні ходи. Через нічний спосіб життя у нього погано розвинений зір. Поширений у Дніпропетровській, Миколаївській, Луганській областях і в Криму.

Яка тварина може переміщатися не тільки по суші, а й по дну водойми?

Правильно! Неправильно!

Норки можуть перебувати без повітря під водою без всякої для себе шкоди до 3-х хвилин. Лігво норка облаштовує в болотах біля води.

Який хижак помахує хвостом, коли задоволений і щасливий?

Правильно! Неправильно!

Помахуючи хвостом, тхір дає зрозуміти, що він задоволений і щасливий, а шиплячий тхір з розпушеним хвостом попереджає, що чіпати його не треба: він злий і може вкусити. Зараз найбільше тварин мешкає у Криму, де збереглися ділянки степу, а також у Полтавській і Черкаській областях.

У кого із цих комах розмах крих до 55 см?

Правильно! Неправильно!

Ці метелики зустрічаються на узліссях та галявинах широколистяних та мішаних лісів. Розмах крил сягає від 35 до 55 см. В Україні зустрічається у зоні мішаних лісів та у лісостепу, переважно в Харківській області.

Які морські мешканці спілкуються за допомогою свисту і спеціальних звуків?

Правильно! Неправильно!

Дельфіни афаліна здатні видавати 6 типів звуків в частоті від 7 до 170 тис. герц, що нагадують скрипіння іржавих дверей. Найбільше поширений навесні та влітку біля південного узбережжя Криму.

Рідкісні тварини України
А ти стріляний горобець!

Бери бика за рога і спробуй ще раз!

Щось твоїх знань як кіт наплакав!

Переглядів: 13,361
Попередня
Гаррі Поттер
Наступна
Підлітки і здоровий спосіб життя

Не знайшли відповідь на запитання?

Довідка

Контакти

Адреса: 46003, м. Тернопіль, Нечая, 29
Телефон: +38 068 912 16 68
Email: youthlib@ukr.net

Графік роботи

Неділя – П’ятниця: 10:00 – 18:00
Вихідний: Субота
Перший вівторок місяця:
САНІТАРНИЙ ДЕНЬ

! Обслуговування користувачів завершується за 10 хв. до закриття бібліотеки

Тернопільська обласна бібліотека для молоді – #tobm

Accessibility Adjustments

Powered by OneTap

How long do you want to hide the toolbar?
Hide Toolbar Duration
Select your accessibility profile
Vision Impaired Mode
Enhances website's visuals
Seizure Safe Profile
Clear flashes & reduces color
ADHD Friendly Mode
Focused browsing, distraction-free
Blindness Mode
Reduces distractions, improves focus
Epilepsy Safe Mode
Dims colors and stops blinking
Content Modules
Font Size

Default

Line Height

Default

Color Modules
Orientation Modules