Засипана капуста
Засипана капуста – це давня українська страва, яку часту готують на Підгаєччині, Монастирищині та інших куточках Тернопільщини. Традиційно засипану капусту подавали на весілля і свята. Є кілька варіантів її приготування, але незмінний інгредієнт у кожному рецепті – це капуста, квашена або свіжа, яку засипають пшоном.
Засипану капусту любив відомий український письменник Іван Франко – цим рецептом і поділимося з вами.
Для приготування засипаної капусти потрібно 300-400 грамів свіжої капусти, жменю квашеної капусти, одну морквину, 100-120 грамів пшона.
Капусту посікти та викласти на пательню із невеликою кількістю олії. Тушкувати під закритою кришкою 5 хвилин, додати квашену капусту і тушкувати ще хвилини зо три. Посолити, поперчити. Моркву натерти на дрібній тертці та вистелити нею дно глиняного банячка, у якому буде запікатись капуста. Покласти кілька горошин духмяного перцю. До капусти додати перемите пшоно, добре вимішати. Капусту з пшоном викласти на моркву, додати трішки води та 2 столові ложки олії. Закрити кришкою і тушкувати у духовці близько години при температурі 160 градусів.
Якщо ви хочете подати страву пісною, наприклад, на святвечір, скропіть її лимонним соком і посипте дрібно нарізаною зеленою цибулькою. В іншому разі – майже обов`язково слід рясно посипати капусту м`ясними шкварками. Чим поважнішого гостя частували, тим більше мало бути шкварок.